23 Mayıs 2020 01:38 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Tarihin En Ünlü 10 Banka Soyguncusu

Tarihin En Ünlü 10 Banka Soyguncusu

Amerika’nın Vahşi Batı’sından Londra’nın yeraltı suçlarına kadar, banka soygunu her zaman suçlular için en riskli ama en çok kazandıran suçlardan biri olmuştur. İster ayrıntılı plan yapsınlar isterlerse de tüm silahları kullanarak plansızca bir soyguna kalksınlar, aşağıdaki banka soyguncuları

Amerika’nın Vahşi Batı’sından Londra’nın yeraltı suçlarına kadar, banka soygunu her zaman suçlular için en riskli ama en çok kazandıran suçlardan biri olmuştur. İster ayrıntılı plan yapsınlar isterlerse de tüm silahları kullanarak plansızca bir soyguna kalksınlar, aşağıdaki banka soyguncuları tarih kitaplarında yer almak için son derece şöhretli bir hale geldiler.

10. Allen Pace – Dunbar Zırhlı Soygun

Allen Pace sadece bir soygun yaptı ve yakalanmaya çok yaklaştı. 1997’de Pace, Los Angeles’ta Dunbar Zırhlı Güvenlik şirketi için bölgesel güvenlik müfettişi olarak çalıştı. Çalışırken, zırhlı araç deposunun fotoğraflarını çekmek ve bunu yaparken güvenlik kameralarını ayarlayarak, tespit edilmekten kurtulmak için bir plan yapmak için bolca zamanı vardı. Beş arkadaştan oluşan bir grupla birlikte, Pace 12 Eylül’de tesise girmek için anahtarlarını kullandı. İçerideyken, grup planı takip etti ve gardiyanları tek tek devre dışı bıraktı. Kasanın büyük miktarda para aktarılması nedeniyle açık olacağını biliyorlardır. Kalan kasa muhafızlarını acele ederek, herhangi bir alarm vermeden önce etkisiz hale getirdiler. Yarım saat boyunca U-Haul minibüslerine nakit para yüklediler.

ABD’nin gelmiş geçmiş en büyük nakit soygunu olan 18.9 milyon dolar ile tesisten ayrılmadan önce Pace, güvenlik kameralarındaki tüm kayıtları yok etti. İçeride para aktarıldığını bilen polis, Pace de dahil olmak üzere tüm çalışanları aramaya başladı ancak bir sonuca ulaşamadı. Bu arada çete, bir dizi sahte şirket ve mülk anlaşması kullanarak bu soygundan elde ettikleri servetlerini aklamak için dikkatli davranıyordu. Ancak, çete üyelerinden biri bilinmeyen bir ortağa üzerinde bankanın orijinal mühürü bulunan paketlere sarılmış bir tomar para verdikten sonra polis tarafından yakalandı. Tutuklandıktan sonra, Eugene Lamar Hill suçunu itiraf etti ve diğer ortakların da adladırını verdi. Pace 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak paranın yarısından azı geri alınabildi.

9. Anthony Curcio

Anthony Curcio, Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen en özenle planlanmış zırhlı araç soygunlarından birinden sorumlu. Curcio, 20’li yaşlarının ortalarında, meşru bir gayrimenkul işi yürütmenin yanı sıra, birkaç dolarlık hırsızlık, dolandırıcılık ve sahtecilik konusunda zaten organize olmuştu. 2008 yılındaki durgunluğun ardından Brink’in zırhlı minibüsünü soymaya çalıştı. 3 ay boyunca, takvimine not ederek ve minibüsün kameralarını ve kör noktalarını haritalayarak Washington çevresindeki teslimatlarını yaparken bu zırhlı minibüsü takip etti. Polisten kaçmak için nehri kullanmayı planladı. Birkaç kaçış seçeneğiyle daha uğraştıktan sonra, kendini ve birkaç torbayı nehrin karşısına güvenliğe aktarmak için bir kablo ve kasnak sistemi kullanmaya karar verdi.

Curslist’i kullanan Curico, mavi kot pantolon ve güvenlik yelekleri giymiş 20 kişiyi daha kendisiyle çalışmak için buldu ve bankanın otoparkına bu kişileri bir temizlik ekibinin parçasıymış gibi yerleştirdi. Benzer kıyafetler giymiş Curico da zırhlı minibüse para transfer eden bir gardiyanı etkisiz hale getirdi. 400.000 $ ‘ın üzerindeki iki torbayı hızla nehire doğru yol aldı ve suç mahallinden ayrıldı. Polis soyguncuyla birlikte çalışan  insanlarla dolu otoparka geldi. Planlama aşamalarında Curcio’dan şüphelenilen evsiz bir adam, araç plakasını yazmıştı ve soygundan bir ay sonra polise başvurdu. Curcio tutuklandı ve bir DNA parçası onu suçla ilişkilendirdi. Yardımcı komplocularını ismini vermeyi reddetti ve 6 yıl hapis yattı. Serbest bırakıldıktan sonra, hayatını uyuşturucu bağımlılığı ve suçun önlenmesinde gençlerle çalışmaya adamış ve hatta GQ deergisinin kapağında yer almıştır.

8. Geezer Bandit

Geezer Bandit, Güney Kaliforniya bölgesindeki bankaları hedefleyen bir banka soyguncusuna verilen isimdir. Şimdiye kadar 13 bankayı soyduktan sonra bu listedeki diğer soyguncuların yaptıkları onunla karşılaştırıldığında oldukça basit görünüyor. Normal bir müşteri olarak hareket ederek bir tabanca ve bir deri çanta ile önce veznedara yaklaşır. Veznedara para ya da elmasları çantaya koyması yönünde bir not vererek 130.000 dolardan fazla çaldığı tahmin ediliyor. 60 ya da 70’li yaşlarının sonlarında ve ortalama bir yapıda yaşlı bir adam olmasına rağmen sadece tek bir yöntem kullanarak para çalabiliyordu.

En son soygununun kamera görüntüleri bankadan kaçarken o yaşlardaki bir insana göre oldukça hızlı olduğunu gösteriyor. Üzerine 20.000 dolarlık bir ödül olan Geezer Bandit’in yeniden banka soyması benklenmiyor. En son soygununu da 2011 yılında gerçekleştirdi.

7. Kuzey Bankası Soyguncuları

19 Aralık 2004’te silahlı adamlar İrlanda’daki Kuzey Bankası’nın iki yetkilisi Chris Ward ve Kevin McMullan’ın binasına girdiler. Ailelerinin esir tutulduğu kendilerine söylendi. Ward’a bir milyon pound alması, banka içinde bir yere koyması ve sonra da oradan ayrılması talimatı verildi. Bunu yerine getiren Ward daha sonra mesaisine geri döndü. Aynı akşam, Ward ve McMullan kapanış saatinden sonra içerde kaldılar ve çete üyelerine bankanın kapısını açtılar. Çete üyeleri personel girişinden girdiler ve banka idare ve nakit depolama tesisine yöneldiler. Buradaki önceden hazırlanmış çantaları çok uzak olmayan birkaç araca aktardılar.

Yaklaşık 26,5 milyon £, biraz dolar ve Euro çalındı. Çete kaçtı ve sonunda da rehineleri serbest bıraktı. Soygunun ardından, birçoğu IRA’yı suçladı. Şubat 2005 ve Şubat 2014 arasında, banka çalışanları ve IRA üyeleri de dahil olmak üzere çeşitli tutuklamalar yapıldı. Dava hala çözülmedi ve soyguncular hâlâ ele geçirilemedi.

6. Bruce Reynolds

Bruce Reynolds 1963 Büyük Tren Soygunu’ndan sorumlu tutulan suç beynidir. Trenin durmasına neden olan sinyalleri kurcaladıktan sonra Reynolds ve 15 kişilik bir ekip trene bindi. Soyguncuları durdurmaya yönelik çabalarına rağmen, koruyucular bastırıldı. Trenden, soyguncuların kaçmak için kullanacakları kamyona 120 dakika içinde 120 çuval para aktardılar. 2,6 milyon £ değerinde olan para sebebiyle o sırada İngiltere’deki en büyük soygundur. Birkaç suç ortağı yakalandıktan sonra, Reynolds 1964’te Keith Hiller kimliği altında ailesiyle birlikte Kanada’ya gitti. 1968’de Reynolds, suçu işlediği eski arkadaşlarıyla iletişime geçerek polisin sahte kimliğini ortaya çıkarmasına ve onu tutuklamasına sebebiyet vererek büyük hata yaptı.

Soygundan suçlu bulundu ve 25 yıl hapis yattı.Çaldığı paranın çoğu asla geri alınamadı. Belki de Reynolds’ı benzer soygunculardan öne çıkaran şey, sadece zekâsına dayanarak, herhangi bir silah kullanmadan tarihin en büyük hırsızlıklarından birini yapma yeteneğiydi.

5. Butch Cassidy ve Sundance Kid

Butch Cassidy olarak bilinen Robert Leroy Parker, vahşi batıdaki Wild Bunch çetesinin lideriydi. Cassidy, kriminal kariyerine bir giysi dükkanının soygunu ile başladı. Yakalanmasına rağmen hiçbir suçlama yapılmadı ve serbest bırakıldı. Daha büyük bir hedef olarak, 1889’da ilk bankasını soyarak yaklaşık 21.000 dolar çaldı. 1896-97 yıllarında, Wild Bunch çetesinin oluşumuna başladı ve birlikte Idaho’daki bankalara saldırdılar. 7.000 dolar kazandılar ve Harry Longabaugh’u (Sundance Kid olarak da bilinir) işe aldılar. Pleasant Vadisi Kömür Şirketi’ni temsil eden bir grubu pusuya düşürdüler ve yaklaşık 7.000 dolar değerinde bir altın torbası çaldılar.

En ünlü soygunları 2 Haziran 1899’da Wild Bunch’ın Union Pasifik trenini soymasıyla gerçekleşti. Beyaz kumaşlardan yapılmış maskeler takılırken, yaklaşık 60.000 dolar çalındı. Çete, Nevada’daki Birinci Ulusal Bank of Winnemucca baskınları da dahil olmak üzere bir dizi soyguna devam etti ve çok fazla ün ve şöhret kazandı. Pinkerton Ajansı ile birlikte çalışırken Cassidy ve Sundance Güney Bolivya’ya gitti. 15.000 peso çaldıkları küçük bir soygundan sonra küçük bir pansiyonda kaldılar. Bulundukları yerde bulunan Bolivya ordusu, adamları yakalamak amacıyla pansiyonu kuşattı.

Cassidy ve Sundance teslim olmayı reddettiler ve bir çatışma çıktı. Çatışma sabaha karşı saat 2’den ertesi sabah gün ağırana kadar sürdü. Askerler ateşin durakladığı bir arada binaya girdiler ve iki adamı birden silahla öldüler. İkisi de henüz bulunmayan ve herhangi bir işareti olmayan mezarlara gömüldü. Ancak ilerleyen zamanlarda öldürülen kişilerin Cassidy ve Sundance olmadığına dair spekülasyonlar ortaya çıktı.

4. Patty Hearst

O zamanlar, Patty Hearst banka soyguncularının en iyisi gibi görünüyordu. Büyükbabası, dünyanın en büyük gazete ve dergi işinin yaratıcısı William Randolph Hearst’dı ve ailesinin büyük siyasi etkisi olduğu kadar büyük kişisel serveti de vardı. Henüz 19 yaşındayken, Kaliforniya’daki dairesinden, Symbionese Kurtuluş Ordusu (SLA) olarak bilinen kentsel gerilla grubu tarafından kaçırıldı. Asıl amaçları Hearst’ın muazzam politik bağlarını, hapsedilmiş SLA üyelerini serbest bırakmak ve gazetelerin ön sayfalarında grubun farkındalığını arttırmak için haber olmaktı.

Bununla birlikte, diğer kaçırılmalardan farklı olarak, Patty Hearst, kaçırılmasından iki ay sonra SLA üyesi olduğunu ve bundan sonra Tania olarak bilineceğini açıklayan bir açıklama yaptı. 12 gün sonra Tania, San Francisco’daki SLA’nın diğer üyeleriyle birlikte bir bankaya girdi ve 10.000 doların üzerinde para çaldı. Soygun sırasında grubun iki üyesi vuruldu ve öldürüldü. Grubun banka soygunuyla birlikte, iki başarısız suikast girişimi için patlayıcı cihazlar yaptığı da tespit edildi. Hearst, kaçırılmasından 18 ay sonra tutuklandı. ‘Şehirli bir gerilla’ olduğu iddiasına rağmen, birçok psikolog onun beyninin yıkandığına inanıyordu. Hafızasında boşluklar vardı ve IQ seviyesi oldukça düşüktü ve aşırı kabus görüyordu. Yargılama sırasında yargıç, eylemlerini yaparken gönüllü olmadığına ve 1979’da sıkı koşullar altındaki hapishaneden serbest bırakılmasına karar verdi. Hearst belki de tarihteki affedilen tek banka soyguncusu.

3. Bonnie ve Clyde

Haydut olan ve aynı zamanda tatlı kalpli bir çift olan Bonnie ve Clyde Amerika’da Büyük Buhran sırasında ortaya çıktı. Şubat 1932’den başlayarak, çete genellikle benzin istasyonları ve marketler gibi bir dizi küçük soygun yaptı. Beş ay sonra, bir mağaza soygunu sırasında mağaza sahibini vurup öldürdükten sonra Bonnie tutuklanmıştı. Bir jüri onu suçlamayı reddettikten sonra serbest bırakıldı ve çeteye tekrar katıldı. Kaçakçılıktan şüphelenildikten sonra, beş kişilik bir polis memuru çiftin yaşam alanlarını araştırdı. Bonnie ve Clyde kaçmadan önce iki avukatı öldürdüler.

Ülke çapında her büyük gazetede fotoğrafları yayınlandı ve bir kamera da dahil olmak üzere eşyalarının çoğunu geride bıraktılar. Çete, banka soygunlarını sürdürürken avukatları ve soygun kurbanlarını da kaçırdı. Genellikle esirlerini evden uzakta ve geri dönmelerine yardımcı olmak için para vererek serbest bıraktılar. Bu tür hikayeler yüzünden hızla manşetlere çıktılar. Şöhret olmaları sebebiyle günlük yaşamları zorlaştı; restoranlar ve motellerde kalamamak onları kamp ateşi yakmak ve akarsularda banyo yapmak zorunda bıraktı. 23 Mayıs 1934’te çift Louisiana’daki kırsal bir yolda pusuya düşürüldü.

Dört Teksaslı memur hep birlikte ateş açtılar ve araçlarına 130’dan fazla mermi isabet etti. İki sevgili 50’den fazla mermi yarası aldı. Cenazelerine 20.000’den fazla kişi katıldı ve yan yana gömülme isteklerine rağmen Bonnie’nin ailesi buna izin vermedi. Sonuçta, en az 12 banka soygunundan ve 9 polis memurunun öldürülmesinden sorumlu olduklarına inanılmaktadır.

2. John Dillinger

Büyük Buhran sırasında, John Dillinger en meşhur banka soyguncusu olarak göze çarpıyordu. Bir bakkal soyduktan ve 50 dolar çaldıktan sonra, Dillinger hızlı bir şekilde yakalandı ve 20 yıl hapse mahkum edildi. Bu süre zarfında mahkumlarıyla birlikte bir kaçış planı hazırladı. ‘İlk Dillinger Çetesi’ olarak bilinen grup hapishaneden kaçma planında başarılı oldu ve bu süreçte çok sayıda polis memurunu öldürdü.

Çete, makineli tüfekler, tabancalar ve kurşun geçirmez yelekler dahil olmak üzere malzemeleri toplamak için polis cephaneliğine baskın düzenledi. Ekim 1933 ve Haziran 1934 arasında, çete bölgede bir yerden 269.000 dolar çaldı ve 7 banka soydu. Yakalanma süreci, Rumen göçmen olan Anna Sage’nin sınır dışı edilmemesi karşılığında, bulunduğu yerde FBI ile temasa geçmesiyle başladı. Federal Temsilcilere Dillinger’in Clark Gable gangster filmi olan ‘Manhattan Melodrama’ filminin gösterime katılacağı konusunda bilgi verildi. Ajanlar, Samuel P. Crowley tarafından verilen ve Dillinger’e ateş açabilecekleri yönündeki talimatlarla tiyatronun dışında konuşlandırıldı. Filmden sonra, Dillinger teslim olma ikazlarını görmezden geldi vuruldu. 4 el ateş edildi ancak ölümcül kurşun boynunun arkasından girmişti.

Stander-bys’a ait mendilleri kanını durdurmak için kullandığına dair bir rivayet vardır. Cesedi halka gösterildi ve 15.000’den fazla kişi onu görme fırsatını yakaladı. Dillinger 24 banka, 4 polis karakolu soydu ve 2 defa hapishaneden kaçtı. Bu geçmiş onu bir dönemin en kötü suçlusu haline getiriyor.

1. Jesse James

Yaşamı boyunca zaten ünlü olan Jesse James, Vahşi Batı’nın efsanevi bir figürü haline geldi. Amerikan İç Savaşı’nın sona ermesinden sonra Jesse James, dokuz yıllık bir mahkemeden sonra kuzeniyle evlendi. Kardeşi Frank ve Küçük kardeşlerle birlikte bir çete kurdu. James-Younger Gang’ın Şubat 1866’da barış zamanında bir Amerikan bankasının ilk soygununu yapan çete olduğuna inanılıyordu. Bir kişiyi öldürmeden ve olay yerinden kaçmadan önce 60.000 dolar nakit ve tahvil çaldılar. Sonraki iki yıl boyunca çete Missouri ve Kentucky’de bir dizi soygun gerçekleştirdi, ancak Aralık 1869’a kadar hiçbir zaman halk tarafından bilinmediler.

Tanınmış haydutlardan sonra ve başlarında bir ödülle, çete Iowa’dan Teksas’a ve Kansas’tan Batı Virginia’ya bir dizi soygun gerçekleştirdi. Genellikle büyük kalabalıklar önünde bankalar, posta arabası ve trenler soydular. Çetesinin çoğu öldürülen ve kardeşinin ülkeyi terk etmesine neden olan bir dizi başarısız soygunun ardından James, kendi topraklarına döndü ve başka bir soygun için Ford kardeşlere güvendi. Kendisinden habersiz, Robert Ford parayı almayı planladı ve James’i başının arkasına vurdu. Jesse James’in ölümü medyaya haber oldu ve sonsuza kadar Vahşi Batı’daki en büyük banka soyguncusu olarak hatırlanmaya devam etti.

Tags: Banka SoyguncularıDünyanın EnleriEn Ünlü Banka Soygunu

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış