23 Mayıs 2020 00:39 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Dünyanın En Hızlı 10 Kuşu

Dünyanın En Hızlı 10 Kuşu

Yakın zamana kadar, kuşların uçuş hızları büyük ölçüde bir spekülasyon konusuydu. Radar ve yüksek hızlı kameralar gibi modern teknoloji, ölçümlerin yapılmasını sağlamıştır. Ancak bu listesindeki dünyanın en hızlı on kuşunun çoğu tartışmaya açıktır. 10. Kanvas

Yakın zamana kadar, kuşların uçuş hızları büyük ölçüde bir spekülasyon konusuydu. Radar ve yüksek hızlı kameralar gibi modern teknoloji, ölçümlerin yapılmasını sağlamıştır. Ancak bu listesindeki dünyanın en hızlı on kuşunun çoğu tartışmaya açıktır.

10. Kanvas Sırt – 117 km / saat

Bu Kuzey Amerika dalış ördeği adını sırtındaki ince çizgilerden alır ve bu çizgiler kaba bir dokuma kumaşa benziyor. Bu kuş Kuzey Amerika’nın en büyük dalış ördeğidir. Kanvas Sırt, Meksika Körfezi gibi daha sıcak habitatlarda kışı geçirmek için büyük sürüler halinde güneye doğru göç eder ve ilkbaharda üremek için kuzeydeki beslenme alanlarına geri dönerler. Çoğu ördek gibi, Kanvas Sırt da suda en mutlu olanıdır, ancak yine de yüksek hızda uçabilir. En yüksek hızı saatte 117 km olarak kaydedilmiştir.

9. Kırmızı Göğüslü Merganser – 130 km / saat

Bu büyük kırmızı gagalı ördek, sırtındaki ve başındaki tüylü kretin yanı sıra erkekte bulunan turuncu-kırmızı göğüs yaması tarafından tanınabilir. Büyük Britanya ve Avrupa’da iç kısımlara yuva yapar, ancak kışı kıyı sularında, genellikle tek başına veya küçük gruplar halinde geçirir. Bazen iyi bir gıda kaynağı mevcut olduğunda çevresinde bir sürü görülebilir. Merganserler balıklar için dalış yapar ve saatte 130 km’den yüksek hızlarda uçabilir.

8. Mahmuz Kanatlı Kaz – 141 km / saat

Bu büyük Afrika kuşu adını, kendini savunma ve aynı zamanda üreme bölgesi kurarken kullandığı kanatlarının kıvrımındaki keskin sivri uçtan alır. Çoğunlukla beyaz lekeli siyah erkekler dişilerden daha büyüktür ve daha büyük bir kırmızı yüze sahiptir. 141 km / saatte uçtuğu bilinen mahmuz kanatlı kaz, yakından ilişkili olmalarına rağmen, kaz ailesinin bir üyesi değildir. Her zamanki yiyeceklerinden biri, mahmuz kanatlı kazlara zarar vermeyen, ancak kuşun etinde biriken toksinle sonuçlanan ve insanlar da dahil olmak üzere yırtıcı hayvanlar için zehirli olan zehirli bir böcektir.

7. Frigatebird – 152 km / saat

Frigatebird Pasifik kıyıları ve adaları etrafında yaşıyor. Herhangi bir kuşun en büyük kanat genişliği / ağırlık oranına sahiptirler ve bu nedenle düz zeminden kalkmaları neredeyse imkansızdır; zorlukla yürüyebiliyorlar ama saatte 152 km hızakadar uçabiliyorlar. Garip bir deniz kuşu için, yağlı tüyleri yoktur ve yüzemez veya sudan balık çıkaramazlar. Hayatlarının çoğunu havada geçiriyorlar, rüzgarlı açık okyanus bölgelerinde dolaşııyor ve yiyecekleri yüzeyden koparıyorlar. Yere inmeden havada uzun günler geçirebilirler. Alternatif ‘korsan kuşu’ adı, yiyecekleri çalmak için diğer kuşlara saldırma alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır.

6. Avrasya Hobby – 160 km / saat

Bu zarif küçük şahin, Avrupa, Asya ve Afrika’nın çoğunda bulunur, ancak kışın daha sıcak bölgelere göç etme eğilimindedir. Koyu gri-mavi bir sırt, daha hafif bir alt taraf ve uzun bir bıyığa benzeyen belirgin yüz işaretleri vardır. Uçuşta, dar, geriye açılan kanatları ve uzun kuyruğu ile tanınır. Kanatları ile birlikte çapaya benzer bir şekil alır. Hobby avını kovalayarak avlanır, ejderha sinekleri gibi böceklerin yanında aynı zamanda küçük kuşları yiyebilir. Bazen hızlı bir şekilde muhtemelen  saatte 160 km hızda uçabilir.

5. Swift – 170 km

Bu listedeki en küçük kuş olan Swift, neredeyse tüm yaşamını uçuşta geçirir; hatta havada uçarken bile uykuya dalabilir. Kış aylarını Sahra altı Afrika’da geçirir, ilkbaharda üremek için Avrupa’ya göç eder. Çapa benzeri şekli ve ince gıcırdamayı anımsatan sesiyle kolayca tanınabilir. Hızını ve yeteneğini uçan böcekleri avlamak için kullanır, geniş aralıklı gagasında bir kerede birçok av toplar. Hızı saatte 170 km kadar çıkabilir.

4. Beyaz Gerdanlı İğne Kuyruk – 172 km / saat

Hızlı ailenin bu Asyalı üyesi, ortalama hızlı bir kuştan biraz daha büyük ve stokçudur. Orta Asya’nın çoğunda ürer, ancak kışın güneye Avustralya’ya kadar seyahat eder. Nadiren yere iner ve yuvalama mevsiminde sadece içi boş ağaçlara ve kayalara tünemek için kullandığı küçük bacaklara ve ayaklara sahiptir. Uzun kanatları maksimum 172 km / saat hıza çıkmasını sağlar. İğne kuyruğun adı, boydan boya uzanan kuyruğundan gelirb. Kuyruğu sayesinde yüksek hızda kolay manevra yapabilir.

3. Gyrfalcon – 209 km / saat

Şahin ailesinin en büyük üyesi olan gyrfalcon, Amerika, Avrupa ve Asya’nın kuzey bölgelerinin çoğunda bulunur. Geriye dönük sivri kanatları, boyutu ve dar kuyruğu tipik olarak şahin benzeri özellikleridir. Rengi, neredeyse siyahtan beyaza kadar çeşitli gri tonlarında değişir. Tundra ve orman kuşu olmasına rağmen, denize çok uzak buz kütlelerinde avlandığı da bilinmektedir. Kuşları ve memelileri, hatta diğer şahinleri bile avlarken, kendi ağırlığının iki katını kaldırabilir ve bu korkusuz davranış, gyrfalcon’un tarih boyunca en iyi şahin türü haline getirmiştir. Dalış yaparken, kanatları geriye doğru çekilerek avını yukarıdan yakalamak için çıkabildiği en yüksek hıza ulaşır ve dalış sırasındaki hızı 209 km olarak kaydedilmiştir.

2. Altın Kartal – 321 km / saat

Efsanelerde yaygın olarak görülen bir kuş olan altın kartal doğada nispeten yaygındır. Dağlık bir ülkede yukarı doğru uçarken sürekli olarak esneyen uzun kanatlarını paralel olarak iki yana açar. Kuşları ve memelileri avlar, bazen leş yer ve dalış için 321 km / saate kadar hıza çıkabilir. Altın kartalın kahverengi tüyleri ve altın sarısı boynunu gökyüzünde çok fazla görmek kolay değildir ve büyük boyutu olan ana ayırt edici özelliği uzaktan görüldüğünde ayırt etmek zor olabilir. Sonuç olarak, şahinler çok daha küçük olmasına rağmen, altın kartallar olarak yanlış tanımlanabilir; farkı anlamanın en iyi yolu kartalın daha uzun, daha dar kuyruğudur.

1. Peregrine Falcon

389 km / saat Bu muhteşem kuş bir zamanlar İngiltere gibi ülkelerde çok fazla zulüm gördü, ancak şimdi oldukça yaygın. Bazı yerlerde, yuvalama alanlarını değiştirerek yüksek binaların kenarlarına gelerek şehirlerde yaşamaya başladılar. Yetişkin peregrinlerin koyu mavi-gri sırtları ve soluk, çizgili alt kısımları vardır; en tanınan özellikleri karanlık yüzleridir. Uçuşta, yatay uçuş hızını veren geniş, sivri kanatlar görülebilir, ancak avını yakalamak için dalış yapar. Kanatlarını geriye atarak yaptığı dalış peregrin en hızlı olduğu zamandır. Neredeyse inanılmaz şekilde 389 km / saat, bir peregrine’in kaydedilen maksimum hızıdır. Peregrine, kuşları ve memelileri avlar; güvercin  kadar büyük kuşları yakalar ve yerler. Büyük şehirlerde vahşi güvercin nüfusunu kontrol etmek için değerlidir.

Tags: Avcı KuşlarDünyanın EnleriEn Hızlı KuşlarEn İyi Dalış yapan Kuşlar

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış