23 Mayıs 2020 00:11 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Avrupa’da Bulunan En Uzun 10 Nehir

Avrupa’da Bulunan En Uzun 10 Nehir

Çoğu insan muhtemelen dünyadaki en uzun nehirleri bilebilir. Ancak, Avrupa’nın en uzun nehirleri konu olduğunda durum biraz zorlaşıyor? En tanınmış isimlerin çoğunun ilk on arasında olmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. İşte Avrupa’nın en uzun 10 nehri.

Çoğu insan muhtemelen dünyadaki en uzun nehirleri bilebilir. Ancak, Avrupa’nın en uzun nehirleri konu olduğunda durum biraz zorlaşıyor? En tanınmış isimlerin çoğunun ilk on arasında olmadığını öğrenmek sizi şaşırtabilir. İşte Avrupa’nın en uzun 10 nehri.

10. Dnister (1370km)

En uzun 10. Avrupa nehri Ukrayna’da başlar, Karadeniz’e ulaşmadan önce Moldova’dan sonra Ukrayna’ya geri döner. Adının sayısız versiyonu var. Bu nehrin kaynağı Karpat dağlarının Ukrayna bölgesinde bulunabilir.

9. Belaja (1430 km)

Bu listedeki birkaç Rus nehrinden ilki, adı genellikle Belaya olarak okunur. Ural Dağları’nda başlar ve Neftekamsk adlı bir kenti yakınlarındaki Kama Nehri ile birleşir.

8. Oka (1480km)

Rusya’nın Oka Nehri 8. sırada yer alıyor ve aynı adı taşıyan Sibirya’da bulunan çok daha kısa nehirle karıştırılmamalıdır. Bu Oka, Volga’nın bir koludur ve büyük çoğunluğu gezilebilir. Başkent Moskova, Oka Nehri’nin bir kolunda yer almaktadır.

7. Kama (1805km)

Kama, birleştikleri noktaya gelinceye kadar Rusya’dan akan Volga Nehri’nin bir koludur. Birleştikleri yerde Kama aslında Volga’dan daha büyüktür.

6. Pečora (1809km)

Genellikle Pechora olarak yazılır, Rusya’dan Ural Dağları’ndan Kuzey Buz Denizi’ne akar.

5. Don (1870km)

Tamamen Rusya’nın içinde yer alan Don, Azak Denizi’ne akan Avrupa’nın beşinci en uzun nehri. Tarihsel olarak, Yunan mitolojisinden efsanevi Amazonların evi olan Avrupa ve Asya arasındaki sınır olarak kabul edildi ve Kara Ölüm’ün kaynağı olabilir.

4. Dinyeper (2210km)

Avrupa’nın 4. en uzun nehri, Ukrayna ve Belarus üzerinden Karadeniz’e Rusya’daki kaynağından akan Dinyeper’dir. Hem hidroelektrik güç kaynağı olarak hem de gezilebilir olduğundan Ukrayna ekonomisi için çok önemlidir. Dinyeper-Bug Kanalı, onu diğer Avrupa nehirlerine bağlar.

3. Ural (2428km)

Ural Nehri’nin kaynağı Rusya ve Kazakistan’ın Ural Dağları’nda, Hazar Denizi’ne ulaşana kadar bu iki ülkeden akıyor. Genellikle Avrupa ve Asya arasındaki sınırın bir parçasını oluşturduğu düşünülmektedir.

2. Tuna (2858km)

Muhtemelen bu listede en tanınan nehir olan Tuna nehri ikinci sırada. Dünyadaki herhangi bir nehirden farklı olarak toplamda ondan fazla ülkeden geçme ayrıcalığına sahiptir. Almanya’nın Kara Orman bölgesinden doğar ve Karadeniz’in güneydoğusunda denize dökülür. Geçtiği şehirler arasında dört başkent (Viyana, Bratislava, Budapeşte ve Belgrad) bulunur.

1. Volga (3531km)

En uzun nehir olan Volga, Rusya’dan Hazar Denizi’ne dökülür. Rusya’nın ulusal nehri olarak kabul edilen, Moskova dahil ülkenin en büyük 20 kentinden 11’i nehrin havzasında yer almaktadır. Rus folkloru genellikle nehre “Mother Volga” adını verir.

Tags: Avrupa KıtasıAvrupa NehirlerDünyanın EnleriEn Uzun Nehirler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış