16 Mayıs 2020 23:25 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:57

Kapalı Çarşı Ne Zaman Açılacak

Kapalı Çarşı Ne Zaman Açılacak

 Türkiye’nin ekonomisinin kalbinin attığı yer, dünya ekonomilerinin devleri dahi Kapalı Çarşı’nın nabzını tutuyor. Kapalı Çarşı tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü pandemisi sebebi ile asırları aşan tarihinde ilk defa kapılarını müşterilere kapattı. Normal zamanlarda iğne atsan yere

 Türkiye’nin ekonomisinin kalbinin attığı yer, dünya ekonomilerinin devleri dahi Kapalı Çarşı’nın nabzını tutuyor. Kapalı Çarşı tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü pandemisi sebebi ile asırları aşan tarihinde ilk defa kapılarını müşterilere kapattı. Normal zamanlarda iğne atsan yere düşmeyen Kapalı Çarşı’da tabiri caizse in cin top oynuyor.

1461 senesinden beri faaliyette olan Kapalı Çarşı 560 senelik tarihinde yangınlarda ve isyanlarda dahi hiç kapanmamıştı. Toplamda 23 kapısı olan Kapalı Çarşı turistlerin göz bebeği olarak turizmin de kalbinin attığı noktaydı. Fakat şimdi o 23 kapı tamamen kapandı, Kapalı Çarşı’nın içi de bomboş kaldı. Kapalı Çarşı esnafı işlerinin sıfıra düştüğünü ve birçok masraf ve borçlarının olduğunu vurguladı. İçinde 4 bine yakın dükkanın bulunduğu Kapalı Çarşı binlerce kişi ve aileleri içinde ekmek kapısı durumunda. Kapalı Çarşı’nın etrafında bulunan diğer çarşılarda bu durumdan nasibini almış vaziyette. Sahaflar Çarşısı gibi birçok çarşı da kapılarını müşterilere kapatmak zorunda kaldı.

Corona Salgınından Dolayı Kapatılan Kapalı Çarşı Ne Zaman Açılacak?

 Kapalı Çarşı yetkilileri eğer yapılan çalışmalarda ve planlarda herhangi bir aksaklık veya bir sorun olmazsa kapılarının müşterilere ve ziyarete 1 Haziran 2020 tarihinde açılacağı haberini duyurdu. Halihazırda Kapalı Çarşı içerisine içeride değerli eşyalarının bulunması nedeniyle yalnızca Kapalıçarşı esnafı girebiliyordu. Kapalı Çarşı’nın müşterilere ve ziyarete açılışında uygulanması planlanan tedbirler ise şu şekilde sıralandı;

Müşteriler içeriye sırayla ve belirli kapasitede alınacak ve maske takmak zorunlu olacak.

İçeriye girecek olan her müşteri ve ziyaretçinin ateşleri ölçülecek.

Kapalı Çarşı’nın birçok noktasında el dezenfektanları olacak.

Kapalı Çarşı’nın içerisinde sosyal mesafe kuralına uyulacak.

Kapalı Çarşı içerisinde ki dükkanlara sosyal mesafe kurallarını ihlal etmeyecek sayıda müşteri alınacak.

Kapalı Çarşı açılmadan önce tamamen ilaçlanacak ve dezenfekte edilecek.

Ayrıca esnaf ve çalışanlar da corona virüsü pandemisi ve tedbirlere yönelik eğitimler alacak.

Kapalı Çarşı Hangi Koşullarda Açılacak?

 24 Mart 2020 tarihinden beri 50 güne yakın bir süredir müşterilere ve ziyaretçilere kapalı olan Kapalı Çarşı kapılarını 1 Haziran tarihinde açmayı planlıyor. Pekiyi Kapalı Çarşı faaliyete tam olarak geçecek mi? Çalışma saatleri nasıl olacak?

 Corona virüsü pandemisinden önce Kapalı Çarşı’nın çalışma saatleri sabah saat 08.00 ile akşamüzeri saat 18.00 arasındaydı. Fakat pandemi kapsamında alınacak önlemler çerçevesinde Kapalı Çarşı’nın çalışma saatlerinde de düzenlemeye gidildi. Yeni faaliyet saatleri geçici bir süre için sabah 10.00 ile 16.00 saatleri olarak belirlendi. Kapalı Çarşı’ya gitmek isteyen müşteriler ve ziyaretçiler bu saat dilimleri içerisinde sınırlı sayılarda içeriye alınacak.

 Kapalı Çarşı faaliyete açıldıktan sonra çalışma saatlerinin sona ermesinin ardından her gün ilaçlanıp dezenfekte edilecek. Ayrıca zabıtalar da gün içerisinde denetlemelerde bulunacak.

Kalabalık ve çok sayıda turistin uğrak noktası olması nedeniyle Türkiye’de corona virüsü pandemisinin ilk vakasının Kapalı Çarşı’da ortaya çıktığı söylenti olarak yer almaktaydı. Bu sebepten dolayı hem Kapalı Çarşı esnafının hem de müşteriler ve ziyaretçilerin hayatlarının riske atılmaması nedenleriyle, önlemlerin çok üst düzeyde tutulacağı ve büyük bir titizlikle uygulanması konularında kararlılık gösterileceği hususlarının altı çizildi.

Tags: Kapalı çarşı

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış