8 Ağustos 2020 03:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Enflasyon Ve Endeksleme Nedir?

Enflasyon Ve Endeksleme Nedir?

Enflasyon Fransızca kökenli bir kelimedir. Halk arasında genel olarak pahalı anlamına gelir. Enflasyon üretilen ve satılan malların toplamıyla, dolanan para miktarının arasında ki büyük uçurum farkıdır. Bu sebepten enflasyon para alma gücünün düşmesine sebep verir. Herhangi bir ürün

Enflasyon Fransızca kökenli bir kelimedir. Halk arasında genel olarak pahalı anlamına gelir. Enflasyon üretilen ve satılan malların toplamıyla, dolanan para miktarının arasında ki büyük uçurum farkıdır. Bu sebepten enflasyon para alma gücünün düşmesine sebep verir. Herhangi bir ürün almak için paraya ihtiyaç duyulur. Lakin o ürünün pahalı olması paranın değerini düşürür. Enflasyon da yıl içerisinde 1 dolara alınan bir eşya diğer yıl 1.04 dolar olma ihtimali vardır.

Endeksleme Nedir?

Fiyat ya da vergi gibi parasal olan faktörler fiyat düzeyinde ileri ya da geriye bağlantı kurması ile oluşur. Kısacası iki farklı bir durumun birbiriyle bağdaştırılmasıdır. Bir kişinin parasına endeksleme yapıldığı zaman ocak ayında aldığı ürünü aynı fiyatla ve aynı maaşla yıl sonunda da almasıdır.

Enflasyon ve Endeksleme Arasında ki Bağ

Endeksleme, enflasyonun çıkardığı ekonomik krizi bertaraf etmek için kullanılan bir sistem bütünüdür. Ayrıca şunu belirtmek gerekir. Çok iyi endekslenmiş bir ekonomi ortaya çıkan büyük zararı maliyetlerden kurtulamaz. Endeksleme eğer enflasyonun maliyetine karşı yapılıyorsa enflasyon intertial olabilir.

Hiper enflasyon ortadan kalkarken, atıl enflasyonu çıkma gibi bir durum olabilir. Halk arasında endekslemenin enflasyon mücadelesinde endekslemenin enflasyonu azalttığını düşünür. Enflasyonun azalması büyük krizlere neden olur. Haliyle endeksleme çare gibi gözükür lakin olmayabilir. Endeksleme sadece ufak tefek noktalarda az bir etkiye sahip olan spesifik bir durumdur.

Talep Enflasyonu Nedir?

  • Bir ülkenin hızlı bir şekilde gelişen ekonomisinde görülen bir çeşit hipotezdir. Ürünlere artan taleplerden dolayı kendini gösterir. Ürüne talep yoğun olduğu için ürünlerinin yetişememesinden ortaya çıkar.
  • Maliyet Enflasyonu Nedir?
  • Şirketlerin ürettiği ürünlerin maliyetti arttıkça bu enflasyon ortaya çıkar. Bu sebepten de şirket üretilen ürünün fiyatını arttırmasına sebep olur. Buna Maliyet enflasyonu denilir.
  • Para Enflasyonu Nedir?
  • Ekonominin aşırı arz sebebiyle ortaya çıkan bir enflasyondur. Arz edilen ögenin değerinin düşmesidir. Arz edilen öge paraysa bu da ürünlerin fiyatının yükselmesine sebep verir.
  • Stagflasyon; Ekonomik krizin ortaya çıkardığı işsizliğin sebebiyle oluşur.
  • Deflasyon; Enflasyon kelimesinin tam tersi olan deflasyon, fiyatın düşmesine denilir. Genel olarak ekonominin düşüşünde görünür.

Etiketler

Sağlık  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış